Svenska soldaters historik och organisation
Soldater kan sökas i följande register
I Centrala Soldatregistret kan man söka en enskild soldat soldat.elektronikhuset.it
I Riksarkivet finns en förteckning över regementen från den Svenska stormaktstiden och framåt. sok.riksarkivet.se gå till Digitala forskarsalen, sedan till Specialsök, sedan till Generalmönsterrullor tryck på rutan Välj regemente, tryck på det funna regementet eller gå till Flottans arkiv tryck sedan på rutan Välj serie
I Arkiv Digital app.arkivdigital.se kan man söka enskild soldat. Välj Registertersökning gå ner till Generalmönsterrullor längre ner finns Värnpliktskort längre ner Båtmansrullor längst ner Innehållsförteckning generalmönsterrullor där väljer man regementet och tiden.
Om soldaterna vid Upplands regemente har vi tagit fram deras soldatakter som innehåller soldatens hustru och barn och andra uppgifter om soldaten.
Soldatakt i pdf-format kan beställs hos rolandskoglund(a)hotmail.com till en kostar av 50 kronor.
Indelningsverket
Redan under Gustav II Adolf hade det s.k. ständiga knektehållet introducerats i Dalarna och delar av Norrland, där bönderna gick samman för att underhålla en knekt och i gengäld befriades från utskrivning. Indelningsverket utformades under Karl XI 1682 och byggde på att soldaten underhölls av ett antal gårdar, en rote. Soldaten övades första och andra året 62 dagar, därefter 20 dagar per år. Resten av tiden skötte han det jordbruk som roten tillhandahöll. Förutom torpet med dess jord fick han en årlig mindre kontantlön, tillgång till bete för kreatur, hö, halm, ved, medicin, några skjutsar om året, hjälp med arbetet på torpet samt inte minst militär utrustning; för kavallerister ingick då även en häst och dess utrustning.
Medan kavalleriet betalades av enskilda rusthållare – ibland bönder, ibland herremän – som befriades från skatt, underhölls varje fotknekt och båtsman av en grupp utskrivningsbefriade bönder (en rote). Indelningsverket utgjordes totalt av ca 20 000 infanterister och 3 000 kavallerister.
Systemet ansågs med tiden av många alltför trögrörligt. Mobilisering och nyrekrytering tog lång tid. Dessutom skedde en förgubbning av den indelta soldatstammen. År 1870 var över 1/3 av soldaterna äldre än 45 år
Lantvernet och beväringsarmén
Beväringsarmén som blevvar en del av det svenska försvaret från 1811. (Se Erixson, Lars: Bland beväringsrullor Trots att det blev allt mer militärt och statsfinansiellt omodernt skulle indelningsverket bevaras fram till 1901.
Observera att soldatregistret inte inventerat det värvade manskapet i form av bland andra trängtrupperna, livgardet och artilleriets folk. Inte helleroch inskrivningslängder. Att forska om 1800-talets beväringar) Uppgifter om detta manskap finner du på Krigsarkivet i Arninge.
Arbetet har utförts i huvudsak av medlemmar i Föreningen Släktforskare i Uppland, men även av andra intresserade släktforskare. Allt arbete har utförts ideellt.
Soldatregistrets kostnader har finansierats genom bidrag från bl.a. Hembygdsrörelsen, Upplands Regemente, privata företag och personer samt olika fonder.
Soldatregistret Uppland samarbetar med Centrala Soldatregistret i Skövde och därmed även med ett 20-tal andra soldatregister i landet samt Krigsarkivet.
Upplands Regemente
Upplands regementets förhistoria
Ur Otto Bergströms bok
Kungl. Uplands Regementes Historia, 1882
Fänikor och utskrifning inom Upland
Alf Åbergs artikel i Polacksbacken
En gammal lägerplats, 1982
Försvarsordningen 1544 – 1721
En detaljerad dokumentation om Upplands regemente från 1563 – 1814 finns i Otto Bergströms bok Kongl. Upands Regementes historia. 1882
Upplands Regemente var nr 8 av infanteriregementena. Regementet var organiserat i 8 kompanier med 150 rotar/kompani. Databasen innehåller drygt 20 000 soldater från detta regemente samt ca 13 000 hustrur och ca 30 000 barn.
Signalregementet S1 i Enköping har övertagit det nedlagda infanteriregementet Upplands Regementes namn och förvaltar regementets historia. Regementet har 2007 bytt namn till Ledningsregementet.
Lif-Regementets Dragon-Corps
(F d Lif-Regementet till Häst)
Lif-Regementet till Häst bestod fram till 1792 av 12 kompanier med drygt 1 500 man. Då organiserades regementet om och kallades Lif-Regements-Brigaden. Den del som hamnade i Uppland kallas sedan 1815 Lif-Regementets Dragon-Corps och bestod fram till 1833 av fyra kompanier med 125 man vardera. Då uppdelades Regementet i fem sqvadroner med 100 man vardera. Det innebar att ett stort antal rusthåll fick byta både kompani/sqvadron och nummer. Om du alltså inventerar en Dragon som tjänstgjort vid tiden för omorganisationen finns det stor risk för att han bytt nummer 1833. Om du själv är osäker över vad som gäller din egen dragon hjälper vi dig gärna tillrätta.
Detta regemente hade nr 2 i ordningen vid Kavalleriet och räknades till Konungens Lif- och Hustrupper. Motsvarigheten till rotar inom infanteriet kallas rusthåll inom Kavalleriet. De båda begreppen är i övrigt inte helt jämförbara. Databasen innehåller ca 8 000 dragoner.
Roslagens båtsmän
Roslagens båtsmanskompanier tillhörde flottan. De omorganiserades år 1874. Norra Roslagens 1:a och 2:a kompanier kallas därefter Roslagens 4:e resp. 3:e kompanier, Södra Roslagens 1:a och 2:a kompanier kallas Roslagens 2:a resp. 1:a kompanier.
Det finns stora brister i det mikrofilmade materialet rörande båtsmännen. Därför har inventeringen inte kunnat genomföras fullständigt. Från mitten av 1800-talet finns vissa rullor i original på Krigsarkivet men först från 1874 finns ett komplett underlag. Dessa senare rullor finns tyvärr inte filmade. Databasen innehåller ca 8 000 båtsmän.
Centrala Soldatregistret
Flertalet av det 20-tal soldatregister som finns i Sverige samarbetar med Centrala Soldatregistret i Skövde. Det centrala registret samlar en gång om året in uppgifter om inventerade soldater från alla register. Dessa uppgifter ligger som underlag för ett gemensamt register som publiceras på Internet. Detta register innehåller endast kortfattade uppgifter om soldaterna. Du kan där kontrollera om din soldat finns i något av soldatregistren och även få veta vart du skall vända dig för att få mer information.
Hemsida: www.soldatreg.se
Manskap från Upplands ståndsdragons regemente till Finland 1721
År 1710 upplöstes Upplands 3-männingar och en del av manskapet fördes över till Upplands/Fersens ståndsdragoner. Upplands 5-männingar till häst och Upplands ståndsdragoner upplöstes vid krigsslutet 1721 och en stor del av manskapet fördes över till finska reguljära regementen.
Tore Blomqvist i Lahtis har kartlagt dessa soldaters öden i Finland. Christina Backman har åt Soldatregistret Uppland gjort motsvarande utredning i Sverige. Vi presenterar nu ett alfabetiskt register med soldatens namn, regemente, kompani och nummer i både Sverige och Finland. Soldatens födelselandskap och, i de få fall det är känt, födelseort anges även.
Svenska registrets hemsida: http://www.runslingan.se/node/34
Finska registrets hemsida: http://www.genealogia.fi/hakem/regem/indexr.htm
Läs mer i Släkthistoriskt Forum 2/00 Christina Backman: Svensk militärexport 1721, samt på Genealogiska Samfundet i Finlands hemsida Tore Blomqvist: Transporten av manskap från svenska regementen till Finland 1721.