År 1700 ålade Karl XII adeln, prästerskap, bruksfolk, kronoarrendatorer m.fl. rustningsplikten att sätta upp en soldat
med häst, en dragon. 
Upplands ståndsdragonregemente kommenderades till Baltikum 1701 och skeppades till Reval (Tallin). Regementet kom att delta i följande slag Errastfer 1701, Jakobstad 1704. Gemauerthof 1705, Lesna 1708 och Poltava 1709. De som överlevde togs till fånga av ryssarna. Efter slaget bestämde   kungen att alla regementen skulle återupprättas men det dröjde till 1712 innan uppsättningen av ståndsdragonerna inleddes. Det var i synnerhet prästerna som motsatte sig åliggandet. 1716 fick regementet namnet Upplands  ståndsdragonregemente och ökades till 1000 man. Regementet var engagerat i anfallet mot Norge 1718.
Om Strängnäs stifts prästerskaps  Dragonuppsättning  1712 -1714
Ur Karolinaska Förbundets Årsbok 1922
Under stora nordiska kriget genomgår krigsmakten en omfattande expansion. Inte mindre är 55 extra regementen sätts upp och adeln  räcker inte till för att fylla alla nya officersbefattningar.  År 1719 består två tredjedelar av officerskåren av ofrälse. När freden kommer läggs de nyuppsatta förbanden ned – i ett slag försvinner två tredjedelar av armén – och det är i första hand de ofrälse som får gå. (Ur  Militärhistorisk tidskrift 2013  Gunnar Åselius, Den militära professionen i Sverige under 500 år,  sid 114-115)     

I samband med mönstringen på Rådmansö i oktober 1721 upplöstes ståndsdragonregementet och 731 man skeppades från Gräddö i nordöstra hörnet av Rådmansö över till Helsingfors
304 soldater placerades i Nylands läns infanteri och 311  i Tavastehus läns infanteri resten placerades i dragonregementet i Åbo.

Klicka på den bokstav som er soldat heter i efternamn

A-D    E-G       H-L       M-Q       R-U       V-Ö

Förkortningar
I alla regementen fanns Livkompaniet, Övl = Överstelöjtnantens och Majorens kompanier samt fem andra kompanier vilka endast benämndes med nummer.

USD Upplands ståndsdragoner: fem kompanier IV VIII.
HJR Tavastehus läns infanteriregemente: Asikkala, Sysmä, Jämsä, Rautalampi och Säx = Sääksmäki kompanier
HRR Livdragonregementet i Åbo: Halikko, Mas ku, Vemo, N.Sat = Nedre Satakunta och Ö.Sat = Övre Satakunta kompanier.
UFM Upplands femmänningsregemente till häst. Major von Salt zas, ryttmästarna Segercronas, Reenstråles, Tornerhielms och Stiernmarcks kompanier.
OBS. Den inbördes ordningen kan variera.
UJR Nylands infanteriregemente: Lojo, Kar is, Ingå, Helsinge och Borgå kompanier.
URR Nylands och Tavastehus läns dragonregemente: Ras eborg, Säx = Sääksmäki, N.Holl = Nedre Hollola, Ö.Holl = Övre Hollola och Borgå kompanier